Duo Ego, foto: Kristin Lidell
Duo Ego, foto: Kristin Lidell

Duo Ego

Sång och slagverk – ett genialt drag

”2001 slog mezzosopranen Monica Danielson och slagverkaren Per Sjögren ihop sina musikaliska påsar och Sverige och världen blev många nyanser rikare.
Mod och oförtrutet arbete präglar denna frilansduo i utvecklandet av sin ensembleform, med tonvikt på nybeställningar från svenska och utländska tonsättare.
Galakonsert på nutidamusikfestival i Tatarstan – som Sveriges representant för ny musik – eller körverkstad på Kulturens hus i Luleå: Duo Egos arbetssätt är nyfiket och oförutsägbart.
De tilldelas Carin Malmlöf-Forsslings artistpris för sitt kompromisslösa konstnärsskap i utvecklandet av hittills ohörd musik.”
Kungliga Musikaliska Akademiens motivering till Carin Malmlöf-Forsslings Artistpris 2013

Monica Danielson, mezzosopran

Monica är en av landets mest framstående interpreter av nutida vokalmusik. Hon har uruppfört över 50 svenska konsert- och operaverk, bland annat med sitt operakompani MusikTeaterVerket och med Duo EGO – sång/slagverk.
Sedan hon startade MusikTeaterVerket för 20 år sedan har de presenterat ett tiotal svenska premiärer av nyskriven opera.
Hon har även regisserat ett flertal musikteaterföreställningar.
Monica har sjungit bland annat på GöteborgsOperan, Vadstena-Akademien, Piteå Kammaropera och Wermland Opera och samarbetar kontinuerligt med ensembler som Gageego och Norrbotten Neo.
Monica är sedan 2014 invald i Kungliga Musikaliska Akademin.
Läs mer om Monica på www.monica-danielson.se

Per Sjögren, tog 1991 examen för Björn Liljequist vid Ingesunds Musikhögskola. 1990-1993 studerade han även för professor Einar Nielsen i Århus och Göteborg.
Per är fritt verksam inom framför allt ny konstmusik. Han är initiativtagare till ensemblerna Gageego! och Spectra. Tillsammans med dessa ensembler och andra grupper som KammarensembleN och Curious Chamber Players har han turnerat i exempelvis Sydafrika, USA och Tyskland, bland annat vid Festivalen för ny musik i Darmstadt.
Per medverkar även i Minna Krooks ”Ah, hallo bebis”, en föreställning för 6-18 månaders bebisar tillsammans med en nära vuxen. I framför allt Sverige, men även USA, Polen och Kamerun, har man årligen gett cirka 50 föreställningar sedan premiären 2008.Monica Danielson, mezzosopran
Per Sjögren, Slagverk