Stockholms Domkyrkokör, foto Louise Linde
Stockholms Domkyrkokör, foto Louise Linde
Stockholms Domkyrkokör
Stockholms domkyrkokör

Stockholms domkyrkokör grundades 2011 och har sedan dess varit en av Sveriges mest framstående körer i den klassiskt romantiska genren. Johannes Brahms, Giuseppe Verdi och Zoltan Kodály är bland de kompositörer vars musik passar körens varma och färgstarka timbre speciellt bra.

Eftersom alla sångare uppmuntras att utveckla sina röster individuellt, varierar körens klang från bred och kraftfull till mjuk och skör.

Grundare och konstnärlig ledare för Stockholms domkyrkokör är Michael Waldenby, även känd tonsättare, pianist och organist. Flera av hans kompositioner är skrivna speciellt för Stockholms domkyrkokör, men hans verk uppförs av körer över hela världen.

Stockholms domkyrkokör har turnerat i Ryssland, Spanien, Estland och Österrike. En särskild förbindelse etablerades 2014 mellan Tromsø domkor och Stockholms domkyrkokör, och de två körerna har gjort bejublade konserter i Tromsø, Stockholm och senast i Seoul, Sydkorea.

Sopran
Megan Boundey, Ann-Christin Cressell, Karin Dahl, Katrina Hedén, Lena Espmark Häggbom, Nina Fylkegård, Ariadna Reguant Qvarsebo, Sandra Tjellander, Micaela Wannefors.

Alt
Annika Blommé, Helena Boeryd, Gun Lindh, Berenike Munthe, Carin Norrby, Ruth Segerberg, Anne-Charlotte Sundlöf.

Tenor
Mats Ekström, Alexander Häggström, Fredrik Lanerfeldt, Pontus Ringborg, Eric Westanskog, Christer Wikmark.

Bas
Fredrik Ardefors, Andreas Berndt, Harald Ekedahl, Daniel Jerez González, Jonas Lindh, Robban Nilsson, Carl Stenport.

Michael Waldenby

Michael Waldenby är född i Stockholm 1953. Som elev till bl.a Carin Gille-Rybrant (piano) och Alf Linder (orgel) studerade han vid Kungliga Musikhögskolan och tilldelades P A Bergs jeton 1977 och solistdiplom i orgelspelning 1981. 1979 blev Waldenby körledare i S:ta Clara, 2002 organist i S:t Jacobs kyrka och år 2005 invaldes han i Föreningen svenska tonsättare. Sedan 2011 är Michael Waldenby organist i Storkyrkan i Stockholm och därmed verksam i Stockholms domkyrkoförsamlings tre konsertkyrkor; Storkyrkan, S:t Jacob och S:ta Clara.
Michael Waldenby är en mycket uppskattad solist och ackompanjatör som har konserterat i Sverige och utomlands och gjort flera inspelningar. Utöver sitt musicerande har Michael även skrivit artiklar och essäer i musikaliska och historiska ämnen och författat boken ”Människor, myter och musik”.
En stor del av sin tid spenderar Michael Waldenby som tonsättare. Till de internationellt oftast framförda verken hör körcyklerna Verba Ecclesiastes, Fem latinska motetter och Svit för piano och två orglar. Michael har ett brett register som kompositör och har skrivt ett flertal ballader för soli, kör och orkester/piano, ett Juloratorium, 2 orgelsymfonier, solosånger och körstycken.

Musiker
Körledare: Michael Waldenby
Medverkar ej i årets festival