Blåsarsymfonikerna
Blåsarsymfonikerna, foto Elinor Wermeling
Blåsarsymfonikerna
Blåsarsymfonikerna är hela Stockholmsregionens orkester, länets enda civila professionella blåsorkester samt en nationell referensorkester och en viktig aktör i Stockholms kulturliv. Orkestern har en konsertserie med tio produktioner per säsong i vilka man samarbetar med gästartister, dirigenter och betydande samarbetspartners.

Sedan 2015 är Cathrine Winnes Blåsarsymfonikernas konstnärlig ledare och chefsdirigent. Lika viktig som verksamheten i huset på Musikaliska är orkesterns arbete i länets 26 kommuner. Orkestern gör skol- och familjekonserter i Länsmusikens regi men har även ett konsertutbud för vuxna. Blåsarsymfonikerna kan också delas upp i mindre ensembler som, liksom orkestern, är helt akustiska vilket gör det enkelt att arrangera konserter på sjukhus, skolor, föreningar och kulturhus.

Många tonsättare har skrivit verk för Blåsarsymfonikerna och som har en bred repertoar från samtida konstmusik till senromantik, argentinsk tango, cross over, opera och jazz. Orkestern blickar ständigt framåt med nya satsningar och samarbeten i olika genrer och inriktningar där publiken kan förvänta sig det oväntade.

Blåsarsymfonikerna verkar med stöd av Stockholms läns landsting.