Mara och Irina
Foto: Hampus Andersson, Svensk Musikvår 2018
Vykort från säker källa

Ingår ej i årets festival

Stora salen
Livestreamas utan publik

Irina Serotyuk (f. 1988) spelar accordeon med tidigare studier i Odessa, Warszawa och i Stockholm för Anita Agnas på Kungliga Musikhögskolan. Irina är pristagare i mer än 30 nationella och internationella tävlingar. Dessutom var hon finalist i Solistpriset 2018.

Mara Peiseniece (f. 1990) är en accordeonist med tidigare utbildning i Musik Akademin i
Riga och masterutbildning i New Audienses and Innovative Practice på KMH i Stockholm. Mara undersöker innovativa sätt att använda accordeon på scen och samarbetar med teater, dans och circus.

Mara Peiseniece och Irina Serotyuk bildade sin duo när de gick sina andra år på masterutbildningen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har redan skaffat sig en helt egen repertoar eftersom både Mara och Irina arbetar för att sprida kännedom om sitt instrument.

William Sundman Sääf (1995): Vykort från en säker källa

Staffan Mossenmark (1961): Calm Water and Hot Air (1992)

Mara Peiseniece, accordeon
Irina Serotyuk, accordeon

Verkkommentarer

William Sundman Sääf är född 1995 i Stockholm. Han har studerat komposition vid Gotlands Tonsättarskola i Visby, Högskolan för scen och musik i Göteborg, och för närvarande vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har även studerat privat för tonsättaren Ylva Skog, och har tidigare försörjt sig som trubadur och vissångare med en förkärlek till C.M.Bellman & Olle Adolphson. Musik av William är ofta dynamisk och innehåller inte sällan inslag av humor och ironi. 
Vykort från en säker källa
Här kommer en hälsning från en plats som vi alla har användning av – en kärnkraftsanläggning nära dig. Till detta stycke behöver musikerna hjälp av 5-20 åhörare. Det behövs ingen musikalisk färdighet eller förkunskaper. Dessa 5-20 personer kommer att få prassla med aluminiumfolie under framförandet.

Calm Water and Hot Air uruppfördes i London 1992 av Geir Draugsvoll och James Crabb. Stycket anses vara ett av de mest krävande verken komponerade för denna konstellation och framförs därför sällan.

Staffan Mossenmark har även komponerat flera andra verk för instrumentet. Däribland Skogväsen” och ”Water spirit” som framförs av accordeonister över hela världen.  

Swish logotype

Det är helt gratis att lyssna eller titta och på alla Svensk Musikvårs inspelade konserter.   
Men vill du ge ett bidrag till Svensk Musikvår så Swisha gärna till 123 679 04 89   
Varmt tack!


Kulturrådets logotyp
Region Stockholm logga liggande
Stockholms stad