Carl-Axel Dominique, foto Angelica Engström
Carl-Axel Dominique, foto Angelica Engström
Carl-Axel Dominique på Konstakademien

Ingår ej i årets festival

Hörsalen
Fri entré
Utgår

Carl-Axel Dominique är pianist och kompositör utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han debuterade som pianist 1965 med Charles Ives Concord Sonata och har sedan dess ofta lanserat ovanlig och nutida musik av kompositörer som Charles Alkan, André Jolivet, Sven-David Sandström, Tommie Haglund och inte minst Olivier Messiaen. Carl-Axel har även tillsammans med hustrun Monica specialiserat sig på fyrhändigt pianospel där de båda blandar improviserat och komponerat. 2009 blev Carl-Axel invald i Kungliga Musikaliska Akademien.
Läs mer om Carl-Axel på www.dominiquemusik.se

Konserten arrangeras i samarbete med Konstakademien och Piano Visions.

Mats Edén (1957) – 21 Pieces for Piano (2013), uruppförande

Carl-Axel Dominique (1939) –  Fantasi ur stunden (2020), uruppförande

Verkkommentarer

Om 21 pieces for Piano
Den som till äventyrs spelar igenom samlingen 21 Pieces for Piano finner citatet ”If you play them through, you may reach 42” lite här och var, längst ner på sidorna. Det är kanske lite studentikost, men det samlade verkets speltid enligt mitt notskrivningsprogram är totalt 42 minuter, och den som känner till boken Liftarens guide till galaxen vet att 42 är på samma gång den ultimata frågan och svaret på Universum och allting.

Tidigt i min ungdom tog jag pianolektioner på kommunala musikskolan i Karlstad. Min lärare var en fantastisk pedagog, men jag en ganska medioker elev. Jag har dock alltid haft en stark kärlek till pianot. 21 Pieces for Piano kan liknas vid en katalog över hur jag närmat mig olika speltekniska och kompositionsmässiga problem, men också som en övning inför den där pianokonserten som ligger och jäser i datorn.

Varje stycke i samlingen har sin egen historia. Ofta är det två idéer som ligger i konflikt med varandra, eller som i nr 18 där melodin inramas av ett illusoriskt vindsus i diskanten och en rörlig bordun i basen. Vissa stycken är ganska korta och enkla, andra precis tvärtom. Samlingen avslutas med ett polka-fyrverkeri inspirerat av pianisten György Cziffra. Jag hoppas att musiken ger er en fin upplevelse.
Mats Edén

Pianisten Carl-Axel Dominique har beskrivit 21 Pieces for Piano som "ett äventyr med sina helt olika låtar. Tidlösa rytmer och klanger från alla möjliga håll; pianot måste sjunga melodier och bli till en hel orkester med alla tänkbara och otänkbara attacker och nyanser".

Lyssna på ett kort utdrag av stycket här: https://soundcloud.com/svenskmusikvar/utdrag

Mats Edén är verksam som tonsättare och musiker inom traditionell och experimentell folkmusik liksom konstmusik och fri improviserad musik. Han samarbetar med musiker som Leif Stinnerbom, Ånon Egeland, Guro Kvifte Nesheim, Lena Willemark, med flera. Han blev 1979 först att utnämnas till riksspelman på enradigt dragspel och 2015 först att erhålla Kungl. Musikaliska akademiens folkmusikpris. 2019 erhöll han Zornmärket i guld. Mellan 1983 och 1987 studerade han komposition för Olav Anton Thommessen och Lasse Thoresen vid Norges Musikhögskola i Oslo. Han har samlat in traditionsmusik med Leif och Inger Stinnerbom, med vilka han även grundade ensemblen Groupa. Han har vunnit och nominerats till ett flertal Grammisar och Manifestpriser, senast Manifest-nominerades albumet Annual Growth Rings med Stefan Klaverdal i kategorin Experimentell.

Läs mer om Mats Edén på: www.matseden.se

Swish logotype

Det är helt gratis att lyssna eller titta och på alla Svensk Musikvårs inspelade konserter.   
Men vill du ge ett bidrag till Svensk Musikvår så Swisha gärna till 123 679 04 89   
Varmt tack!


Kulturrådets logotyp
Region Stockholm logga liggande
Stockholms stad