Cathrine Winnes
Cathrine Winnes, foto John Andresen

Cathrine Winnes

Cathrine Winnes (f. 1977) är en norsk orkesterdirigent som sedan 2016 varit verksam som konstnärlig ledare och chefsdirigent för Blåsarsymfonikerna. Från 2013 till 2017 höll hon samma ställning i Östgöta Blåsarsymfoniker. Cathrine Winnes arbetar kontinuerligt med flera av de stora symfoniorkestrarna i Norden, bland annat Oslo-filharmonien, Norska Radioorkestern (KORK) , symfoniorkestrarna i Trondheim, Stavanger och Kristiansand, Radiosymfonikerna och symfoniorkestrarna i Norrköping, Malmö, Helsingborg , Gävle och Odense. Under hösten 2017 debuterade Cathrine med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

Winnes har framträtt på Kungliga Operan och Estniska Nationaloperan, och under säsongen 2017/2018 dirigerar hon The Phantom Of The Opera på Göteborgsoperan och Läderlappen vid Wermland Opera. År 2015 dirigerade Winnes vid världspremiären av Cecilie Ores opera Adam och Eva på Festspelen i Bergen och Ultima Oslo Contemporary Music Festival. Hon har också deltagit på Ultima Festival 2016, då hon dirigerade Oslo-filharmonien vid världspremiären av Trond Reinholdsens pianokonsert.

År 2016 dirigerade Winnes på Radiokörens julkonsert, som sändes på SVT. Tillsammans med Kristiansands Symfoniorkester framträdde hon i en dokumentär och i ett konsertuppförande av Sjostakovitj Symphony nr 5, som också visades på norska NRK. Hon har även dirigerat den Norska Radioorkestern, vid deras tv-sända julkonsert 2015.

Winnes har en magisterexamen i orkesterdirigering från Norges Musikhögskola där hon studerat för professor Ole-Kristian Ruud. Tidigare studerade hon på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under den legendariska professorn Jorma Panula. Winnes undervisar för närvarande på Norges Musikhögskola, en position hon haft sedan 2008.