Florian
Florian Benfer

Florian Benfer

Florian Benfer

Mångsidighet och en genreöverskridande nyfikenhet på musik från alla tider utmärker Florian Benfers arbete som dirigent, sångare och organist. Han är sedan 2018 konstnärlig ledare för Gustaf Sjökvists Kammarkör och leder även Tysklands ungdomskammarkör ("Deutscher Jugendkammerchor“), Stockholms Kammarkör och Arton Ensemblen som han grundade 2008.
Förutom ett nära samarbete med Eric Ericsons Kammarkör har Florian dirigerat och arbetat med ensembler som Sveriges Radiokör, Cappella Amsterdam, NDR Chor Hamburg, SWR Vokalensemble Stuttgart, MDR Rundfunkchor Leipzig och Chor des Bayerischen Rundfunks München. Sedan 2017 är han gästlärare och docent i kördirigering vid Beijings musikhögskolan "Central Conservatory of Music China“.
Florian Benfers erhöll sin musikaliska utbildning i Leipzig och sedan i Stockholm, där han studerade kördirigering för Anders Eby och orgel för Nils Larsson. Han fortsatte sin utbildning vid Kungliga musikhögskolan i Haag med studier i orkesterdirigering. Masterclasses för Frieder Bernius, Stefan Parkman, Michael Radulescu, Patrick Russil och Grete Pedersen har kompletterat utbildningen, liksom arbetet som sångare i ensembler som Kammerchor Stuttgart, Lucerne Festival Academy Vocalists och World Youth Choir.
År 2016 fick Florian Johannes Norrby-medaljen, som utdelas i samråd med Musikaliska Akademien till en ”svensk kördirigent som på ett framstående sätt främjat landets körliv och utvecklat körsången till bestående konstupplevelser”.
Florians arbete har dokumenterats på ett flertal cd-skivor samt i radioinspelningar för svensk, finsk, holländsk och tysk radio.