The Light Shines
Foto: Hampus Andersson
The Light Shines

Ingår ej i årets festival

Fri entré men boka biljett
UTGÅR

AVSLUTNINGSKONSERT SVENSK MUSIKVÅR

Stockholms Saxofonkvartett och Gustaf Sjökvists kammarkör i en hyllningskonsert till Sven-David Sandström.

Både Stockholms Saxofonkvartett och Gustaf Sjökvists kammarkör, två av landets mest profilerade ensembler, fick flera verk skrivna åt sig av Sven-David Sandström som gick ur tiden förra året. På denna konsert, som också avslutar årets upplaga av nutida musikfestivalen Svensk Musikvår, bjuder de på varsitt specialskrivet stycke signerat mästertonsättaren som gjort ett outplånligt avtryck på svenskt musikliv. Dessutom uruppförs ett nyskrivet stycke av en av Sven-Davids elever, tonsättaren Matthew Peterson.

Sven-David Sandström: Oh Lord, You have searched me (8’) 2004

Sven-David Sandström: Pieces for Saxophones (2004) 10''

Matthew Peterson (1984): In the Beginning, uruppförande (2020) 6'30''
for Gustaf Sjökvists Chamber Choir and Stockholm Saxophone Quartet in the memory of Sven-David Sandström

 

Verkkommentarer

Sven-David Sandström, den moderna svenska tonsättare som kanske satt störst avtryck på dagens svenska konstmusikliv, märks också på olika sätt på årets festival. Hans arv lever vidare både genom hans elever, genom Gotlands Tonsättarskola som han var med om att starta och naturligtvis genom hans verk.

På denna konsert spelar Stockholms Saxofonkvartett hans Pieces for Saxophones, en dignande saxofonbuffé och, med ensemblens egna ord, ett stycke ”med ett jäkla drag i från början till slut”. Musikerna byter instrument flera gånger under stycket och spelar på totalt åtta olika instrument. Från den mullrande öppningen med tre barytonsaxofoner växer stycket till en mäktig avslutning.

Gustaf Sjökvists kammarkör uruppförde flera av Sven-David stycken och de utvecklade genom åren en nära och varm relation. På körens repertoar finns sedan tidigare också hans O Lord, You Have Searched Me, en tonsättning av psaltarpsalm 139. Med mästarens skickliga hand följer och gestaltar Sandström texten från det sökande ”Du omger mig på alla sidor” till stillheten i ”Natten är ljus som dagen, själva mörkret är ljus.”

Matthew Peterson studerade för Sven-David i Indiana mellan 2006 och 2008. När han fick frågan om han ville skriva ett stycke till Sven-Davids minne kunde han inte tacka nej. Texten till hans In the Beginning för kör och saxofonkvartett är en som Matthew tror var särskilt betydelsefull för hans gamle lärare: ”Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.”

Swish logotype

Det är helt gratis att lyssna eller titta och på alla Svensk Musikvårs inspelade konserter.   
Men vill du ge ett bidrag till Svensk Musikvår så Swisha gärna till 123 679 04 89   
Varmt tack!


Kulturrådets logotyp
Region Stockholm logga liggande
Stockholms stad