Festivalorganisation
Jörgen Pettersson talar i en mikrofon med sin saxofon i en rem runt halsen
Jörgen Pettersson. Foto: Hampus Andersson

Jörgen Pettersson, festivalledare

Jörgen Pettersson är initiativtagare och festivalledare för Svensk Musikvår sedan festivalens nystart 2016. Han utbildades vid Kungl. Musikhögskolan och erhöll, som förste saxofonist någonsin, skolans solistdiplom med jetong. Han studerade även för professor Jean-Marie Londeix vid Nationalkonservatoriet i Bordeaux där han erhöll Premier Prix.

Han verkar på den internationella nutida musikscenen som solist och i olika ensembler, på festivaler och konserter i ett femtiotal länder. Han är en drivande kraft i Stockholms Saxofonkvartett, en ensemble känd för att ständigt utmana gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. Han är även medlem i bland annat KammarensembleN och Ensemble Son.

Genom målmedvetet och nära samarbete med tonsättare i Sverige och utomlands har han fått mer än 800 verk tillägnade sig, såväl solokonserter som elektroakustiska verk och kammarmusik. Han har erhållit Föreningen Svenska Tonsättares interpretpris och utmärkelsen Musikens möjliggörare för sina insatser för den nutida konstmusiken, inte minst arbetet med festivalen Svensk Musikvår. Han är hedersmedlem i Föreningen Svenska Tonsättare och ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien.

https://jorgenpettersson.se

David Saulesco gestikulerar och talar i en mikrofon
David Saulesco. Foto: Hampus Andersson

David Saulesco, redaktör

Tonsättaren och arrangören David Saulesco rör sig ledigt mellan olika genrer och sammanhang. Hans musik har framförts runt om i Europa och i Nordamerika och är utgiven på Gehrmans och Bo Ejeby Förlag. Han är även verksam som presentatör och föreläsare, sångsolist och recitatör. Han har undervisat i komposition vid Tonsättarskolan Kapellsberg i Härnösand och arbetat som redaktör på Sveriges Radio Berwaldhallen.

Som tonsättare och librettist har han uppmärksammats bland annat för sitt nyskapande juloratorium (2013) och barnoperan Prins Pompom, eller en rolig historia om att ha tråkigt (2019) efter en saga av Alfhild Agrell. Som arrangör har han anlitats av bland andra Norrlandsoperan, vokalensemblen Perpetuum Jazzile, den amerikanska orkestern VGO och Studio Acusticum. Han har studerat komposition för bland andra professor Jan Sandström och Johan Ramström vid Musikhögskolan i Piteå, samt för Peter Lyne och Fredrik Högberg.

https://www.saulesco.se

Ulrika Ljungberg
Ulrika Ljungberg. Foto: Malva Pettersson Ljungberg

Ulrika Ljungberg, kommunikatör

Ulrika Ljungberg har sin bakgrund som Creative Director med utbildning från bland annat Berghs School of Communication, Forsbergs Skola, Kungl. Konsthögskolan, Fabrica och IED Istituto Europeo di Design i Milano. Inom festivalen arbetar hon huvudsakligen med Svensk Musikvårs kommunikation och grafiska formgivning, samt formgivning av festivalens programbok.

Henrik Strindberg, foto: Hampus Andersson
Henrik Strindberg, foto: Hampus Andersson

Henrik Strindberg, webbansvarig

"Rytm och sound" – så har Henrik Strindberg formulerat sitt konstnärliga program. Han har komponerat för såväl internationella ensembler som för flera av Sveriges finaste solister, ensembler och orkestrar. Många av hans verk är utgivna på skiva och spelas internationellt. Kammaroperan Liebestod – en Opera:tion uruppfördes på Köpenhamnsoperan 2019. Soloverket Femte strängen är inspelat på Karin Hellqvists prisbelönade skiva "Flock". Han har undervisat i komposition på Gotlands Tonsättarskola och är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien.

Han belönades 2007 med det stora Christ Johnson-priset för orkesterverket Neptuni åkrar, 2008 tilldelades han Rosenberg-priset och 2010 en delad Grammis för Tidslinje. Han debuterade i instrumentalgruppen Ragnarök som förknippas med 1970-talets proggrörelse. Han studerade komposition på Kungl. Musikhögskolan 1980–1987, gick en sommarkurs för Iannis Xenakis 1985 och tio år senare Stage d’informatique musicale på IRCAM i Paris.

henrikstrindberg.se

Stockholms Saxofonkvartett, foto: Emma-Sofia Olsson
Stockholms Saxofonkvartett. Foto: Emma-Sofia Olsson

Stockholms Saxofonkvartett, huvudman för Svensk Musikvår

Stockholms Saxofonkvartett är en av Europas främsta ensembler för ny musik. Kvartetten bildades 1969 och har fått sig tillskrivet mer än 700 verk av svenska och utländska tonsättare. Ensemblens nuvarande besättning är Linn Persson, Theo Hillborg, Jörgen Pettersson och Mathias Karlsen Björnstad. Musikerna drivs av en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma.

Kvartetten framträder ofta på internationella festivaler, i opera- och konserthus. Kvartetten har med sina många turnéer stor resvana – de har spelat i Baltikum, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Ungern, Grekland, Polen, Bosnien, Serbien, Kosovo, Rumänien, Ryssland, Georgien och Ukraina, såväl som i Iran, Bolivia, USA, Turkiet, Egypten, Israel, Sydafrika, Japan, Kina, Kanada, och Mongoliet. De sprider svensk musik i utlandet och tar med sig nya musikaliska erfarenheter och upplevelser hem till den svenska publiken.

https://stockholmsax.com

Med stöd av Region Stockholm och Kulturrådet.


Medarbetare

Erik Klinga

Erik Klinga, inspelning

Som elektronisk tonsättare och instrumentalist rör sig Erik Klinga mellan flera olika uttryck i sin musikaliska praktik. Han studerar just nu kandidat i komposition med inriktning på elektroakustisk musik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.  När Erik komponerar elektroniskt så arbetar han mycket med modulärsyntes i formatet Buchla och intresserar sig för mötet mellan den elektroniska klangvärlden, akustiskt klingande instrument och fältinspelningar.

Erik har som låtskrivare och instxrumentalist satt avtryck i flera projekt, dels i sina egna som Simian Ghost, Light Vibes och Horse Show där skivor givits ut på bland annat skivbolagen Playground music, PNKSLM och Fading Trails Recordings. Andra akter där Erik varit involverad som trummis är bland andra Mathias Zachrisson, Solen, Dolce, Per och Olof, Mi Von Ahn, Parker Lewis, Unroyal, Coral och The Honeydrips.

Jenny Soep by Mattias Bengtsson
Jenny Soep by Mattias Bengtsson

Jenny Soep, illustratör

Jenny Soep har live-illustrerat festivalens konserter sedan starten 2016 och är Svensk Musikvårs Illustrator-in-Residence. Hon är specialiserad på att teckna liveframträdanden av alternativa och experimentella konstuttryck och använder nyskapande metoder för att dokumentera evenemang som olika tekniker och metoder för tecknande. Genom att dokumentera evenemangen på plats skapar hon inlevelsefulla bilder som är starkt präglade av hennes spontana upplevelser och intryck.

Hon har avbildat artister som Björk, David Byrne, Mogwai, Sigur Rós, Spiritualized, Arab Strap och The Residents. Förutom Svensk Musikvår har hon verkat vid bland annat Crossing Borders Festival i Haag, Arches Theatre Festival, StAnza International Poetry Festival och Projector Animation Festival. Hennes illustrationer har använts i diverse artiklar, böcker, på webbsidor, i trycksaker och utställningar över hela världen.

Instagram.com/jennysoep

Lisa Arfwidson

Lisa Arfwidson, fotograf

https://www.lisarfwidson.com